måndag 11 februari 2013

Sariola

Nu har det varit väldigt stilla länge här, men allt eftersom att vintern förlorar sitt grepp så ska jag ta nya grepp istället.

Vi börjar med veckans äpple: Sariola.

Här ser vi alltså foderhuset på detta äpple som enl Leif Blomqvist's är en finsk kärnsådd från Nisula Gård i Erajärvi under början av 1900-talet. Tydligen har pomologer i Finland spekulerat i om det kan vara en kärnsådd av Kaniker, då den tydligen är lik det äpplet. 

Som ni ser är det medelstort (ni skulle haft en linjal att jämföra med, men jag ska bättra  mig på den punkten)
och plattrunt och lite ojämt i formen. Vacker rödstrimmig färg på solsidan

och mer gul på skuggsidan. Det har en utsökt smak, enl Blomqvist ska det vara en sötsyrlig, speciell arom. När jag testade den på mina klasskamrater så tyckte ungefär hälften om den, medan den andra halvan menade att det var ett för sött äpple. 
I mitt tycker står den sig UTMÄRKT i jämförelse med det som importeras, sött och läskande, kanske för lite äppel-arom men en delikatess att äta.
Insidan i genomskärning:

och tvärsnitt:

För övrigt så är det, fortfarande enl Blomqvist, ett friskt äpple som lämpar sig väl till ekologisk odling men det är en självsteril sort, så den duger inte till pollenlämnande åt andra sorter. 
Det är ett härdigt träd, i Sverige finns den dokumenterad i zon 5. 
Enl Blomqvist bör den klara ännu en zon högre.

När jag pratar med Torsten Lindberg, Forslunda Naturbruksgymnasium, som odlar sorten så får den inte något gott omnämnade, det kan vara så att den gillar varma somrar, något som Finland har bättre vara av än Västerbotten. De äpplen som vi fick smaka hade odlats (ekologiskt) i småland, de har ju en något längre växtsäsong än vad vi har.

Sen vet ni ju alla att varje trädgård har sitt eget microklimat.
Men kanske spaljerad mot en södervägg?
Eller inne i villakvarteren på Norrböle, Skellefteå?
Smaken, om man som jag gillar söta äpplen, var definitivt värd att provas. 
Jag har skrivit in den på listan över vad jag ska ha. 

Har ni andra åsikter, eller kan styrka det jag säger så lämna gärna en kommentar!
Ha en skön vecka!



3 kommentarer:

  1. Låter klart intressant, även om jag hoppas att den är själfertil och inte självsteril! ;) Är det nya foton, altså har du dem i den fina kvaliteten just nu, då måste det vara väldigt lagringsvärt? Jag utvecklide lite tankarna om löksådderna efter din kommentar hos mig! Tack för den! Har du själv sått lök på friland uppe hos dig för att ta sättläk till nästa år? Låter lysande, ju! Ha en bra vecka! :) Kram /Mia

    SvaraRadera
  2. Hej Mia! Nej, den är inte självfertil, utan Blomqvist kallar den för självsteril. Den har inget dugligt pollen - kan kanske vara en tripolid? Fast den har ju kärnor, och det brukar inte triploider ha om jag har fattat det rätt.
    Nej, fotona är från november 2012, när min lärare kom med några stycken som hon fått av någon släkting med ekologisk äppelodling i småland och jag kan säga att det var som att kasta äpplen till hästarna i hagen - knaster, sa det så var dom slut. ;-)

    SvaraRadera
  3. Förresten, ang löken... jag har ju svarat på det i din blogg, men kan skriva det här oxå. Jag har aldrig provat själv, men det är ju så stor-odlare gör för att driva sättlök till försäljning. .....i Skåne.....
    Så frågan är hur långt norrut kan man hinna få sättlök?
    Men nog ska jag prova, få se om det blir i år ;-)

    SvaraRadera